Затримання породіллі в ізоляторі: хто винен і що робити

Випадок в Києві

ЗАТРИМАННЯ ПОРОДІЛЛІ В ІЗОЛЯТОРІ: ХТО ВИНЕН І ЩО РОБИТИ

Випадок в Києві

Днями у Києві породіллю затримали в ізоляторі тимчасового тримання, коли вона звернулася по допомогу до лікарів. У цей час дитина була без догляду матері у критичний для неї час. Причина затримання стаття 135 ККУ, ч.2, завідоме залишення без допомоги* жінка народжувала вдома, у Вінницькій області, пологи були достроковими (37-мий тиждень вагітності), а вага дитина малою. До київської лікарні батьки приїхали тільки через кілька днів після пологів.

Катерина народжувала свою доньку вдома сольно, лише з чоловіком, без допомоги фахівців. За словами жінки, пологи пройшли добре, дитину не зважували після народження, а приблизно через 3-4 дні вага була 1800 г. Тоді ж пара вирішила поїхати у Київ, щоб зареєструвати народження дитини та показати її спеціалістам, “бо був момент, коли донька не дуже гарно смоктала і була неспокійна вночі”.

У Києві жінку затримали і на деякий час залишили в ізоляторі тимчасового тримання, відлучивши від дитини. Згодом Катерину відпустили до дитини, яка перебуває в лікарні, на жінку чекає суд за звинуваченнями за  статтею 135, частина друга*.

Залишення в небезпеці

1. Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан,

карається обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, вчинені матір'ю стосовно новонародженої дитини, якщо матір не перебувала в обумовленому пологами стані, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

З проханням прокоментувати ситуацію ми звернулися до експерток ініціативи “Безпечне народження”.

“Ми не оцінюємо дії жінки, її вибір і поведінку. Та ми засуджуємо факт затримання в ІТТ. І для того, щоб такого не траплялося в Україні, нам потрібні зміни в законодавстві, нам потрібна триступенева система акушерства, щоб домашні пологи були частиною цієї системи. Особливо в час повномасштабної війни, коли народжувати поза медзакладом може бути вимушеною дією. І ми закликаємо до початку роботи над реформуванням системи акушерства в Україні.

Вибір місця народження це невід’ємне право жінки. І народження  вдома це частина медичної системи більшості європейських країн, Канади, США і всього цивілізованого світу. Як показують дослідження, за наявності кваліфікованого догляду під час планових домашніх пологів ризики для жінки та дитини не збільшуються у порівнянні з пологами в лікарні. Зате зменшується кількість медичних втручань”,

пояснює правозахисниця Вікторія Лучка.

В Україні сьогодні домашні пологи не інтегровані в медичну систему. А тому жінки, які хочуть народити вдома і народжують, не можуть отримати офіційно кваліфікований медичний догляд під час пологів. І з цієї ж причини, трапляються випадки, коли жінки, які не мали б народжувати вдома через медичні показання, не звертаються по медичну допомогу.

Проте, цей випадок ніяк не може розцінюватись як можливу частину системи домашніх пологів. Бо це були пологи без супроводу фахівця у жінки високого ризику для дитини: передчасні пологи з дитиною з вагою малою для свого віку, дитина страждала внутрішньоутробно, не була здоровою. Жінка не була повністю обстежена

коментує лікар, Аліна Дунаєвської, що має 2 спеціалізації акушера-гінеколога та неонатолога, голова організації прав жінок у пологах “Природні Права”.


Коли люди вирішують народжувати вдома, вони мають розуміти й усвідомлювати усі ризики, нагадує Ольга Сьоміна, акушер-гінеколог, яка практикує природний підхід в пологах.

За словами Сьоміної, домашні пологи можуть бути тільки строкові (тобто в повних 37 тижнів) і фізіологічні (без патології).

Ці батьки не були достатньо проінформовані щодо своїх пологів і післяпологового періоду. Вони не знали, як поводитись із маловісною, достроково народженою дитиною і чи можна залишатися вдома. Якщо б ці батьки були із фахівцем – такого б не трапилось. Жінок, які хочуть народжувати вдома – немало. І ці люди мають право на професійний супровід своєї вагітності, пологів та післяпологового періоду

– каже Сьоміна.

У лікарняній спільноті вже назріли зміни і є підтримка впровадження акушерського догляду та вибору місця народження, розказує лікар акушер-гінеколог Роман Ворона:

Народжувати дітей в тих місцях, де хоче жінка це правильна стратегія розвитку акушерства та фемінізму в цілому, якщо це не загрожує життю матері та дитини. Але якщо ризики домашніх пологів більші, ніж можлива користь від них, то це повинно бути заборонено

Роман наголошує, що в усіх країнах світу лікарі не рекомендують соло-пологи, за виключенням випадків неможливості дістатися до медичної установи, і за першої можливості потрібно транспортувати жінку та дитину до найближчої такої установи.

Чинна система недружня до жінок, тому вони бояться звертатися по допомогу

вважає Лідія Коноваленко, голова ГО "Доули Львова", експертка із прав жінок у пологах.

Залякування і приниження замість роз'яснень і допомоги ще більше змушує триматися подалі від державної медичної допомоги. Система недружня і до медиків: від них вимагають економії і постійно збільшують навантаження, особливо на первинну ланку. У той час цивілізований світ вводить трьохступеневу систему акушерства – для покращення якості акушерської допомоги і зменшення фінансового навантаження

– пояснює Лідія.

За словами правозахисниці Вікторії Лучки, пологи вдома це лише перша інституція у триступеневій системі положництва, яка діє у багатьох країнах. Такі пологи відвідує кваліфікована та сертифікована акушерка. Вдома можуть народжувати лише жінки низького ризику. Транспортування в лікарню під час планових домашніх пологів за бажання жінки отримати медикаментозне знеболення чи за рекомендацією акушерки це норма і частина системи.

Друга інституція це акушерський пологовий центр. У ньому пологи приймає не лікар, а акушерка. В акушерському центрі умови наближені до домашніх. “В Німеччині такі центри можуть розміщуватись  у звичайних квартирах чи будинках. І так, коли є показання, треба лікарська допомога або жінка хоче епідуралку це не проблема, і переміщення в лікарню частина системи”, пояснює експертка.

Третя інституція це лікарня, де пологи приймає лікар акушер-гінеколог або автономна акушерка.

Такої системи поки немає в Україні.

Якщо жінка обирає для себе акушерську модель догляду, то її акушерка супроводжує протягом усієї вагітності, у пологах та у післяпологовий період. Акушерка кваліфікована та автономна. Акушерка скеровує вагітну до гінеколога на консультацію, або передає для подальшого спостереження жінок високого ризику. Це називається безперервний акушерський догляд. І це один зі стовпів акушерської системи Канади.

Історію у Києві Вікторія коментує так:

Якщо в Україні (пофантазуємо і змоделюємо ситуацію), впроваджена триступенева система і жінка обирає для себе акушерський догляд та пологи вдома, то акушерка супроводжує її впродовж усієї вагітності. Робить аналізи крові, УЗД, консультує. Коли пологи починаються, вона на зв’язку з жінкою і приходить до неї додому на пологи, із собою у неї чималий «арсенал» обладнання та медикаментів, які можуть знадобитись у пологах. Якщо акушерка бачить, що є показання, вона рекомендує жінці транспортуватись у лікарню. Але рішення приймає завжди жінка, тим самим знімає відповідальність з акушерки. При цьому акушерка повідомляє про випадок відмови лікарів найблищого шпиталю. Це ще один стовп канадської системи акушерського догляду партнерство жінки та акушерки. Якщо пологи пройшли добре, але є показання переміститись в лікарню через стан дитини, це теж не проблема. Лікарня знає, що акушерка на пологах, і вони готові прийняти маму й дитину у будь-який час. Наголошу: переїзд у лікарню у планових домашніх пологах це частина норми, частина системи. А не «навіщо ви тут приїхали, якщо народжували вдома.

Ця історія, на думку Вікторії, яскраво ілюструє, чому в Україні потрібно запровадити й акушерську модель догляду та створити умови, за яких жінки можуть з-поміж інших варіантів обрати також безпечно народжувати вдома з кваліфікованим медичним доглядом.

Пологи поза медичним закладом в Україні під час війни відбуваються часто, адже часом дістатися до пологового будинку може бути небезпечно або неможливо. І зараз назріла необхідність захистити маму й дитину, створивши умови для безпечних пологів у місці, яке обрала жінка.

Сьогодні в Україні повномасштабна війна, ворог обстрілює міста, вагітні бояться їхати в пологові будинки народжувати, тому що вони себе там відчувають в небезпеці. А пологи відбуваються фізіологічно лише в тому випадку, коли жінка відчуває спокій, тепло, безпеку. Нам потрібно змінювати акушерську систему вже “вчора”. Наразі є нагальна потреба запроваджувати трьохступеневу акушерську допомогу в Україні

коментує Анастасія Менжинська, акушерка пологової зали, активістка об'єднання акушерок для впровадження акушерського догляду в Україні.

Маєте питання?

напишіть нам

Назад

ЗАТРИМАННЯ ПОРОДІЛЛІ В ІЗОЛЯТОРІ: ХТО ВИНЕН І ЩО РОБИТИ

Випадок в Києві

Днями у Києві породіллю затримали в ізоляторі тимчасового тримання, коли вона звернулася по допомогу до лікарів. У цей час дитина була без догляду матері у критичний для неї час. Причина затримання стаття 135 ККУ, ч.2, завідоме залишення без допомоги* жінка народжувала вдома, у Вінницькій області, пологи були достроковими (37-мий тиждень вагітності), а вага дитина малою. До київської лікарні батьки приїхали тільки через кілька днів після пологів.

Катерина народжувала свою доньку вдома сольно, лише з чоловіком, без допомоги фахівців. За словами жінки, пологи пройшли добре, дитину не зважували після народження, а приблизно через 3-4 дні вага була 1800 г. Тоді ж пара вирішила поїхати у Київ, щоб зареєструвати народження дитини та показати її спеціалістам, “бо був момент, коли донька не дуже гарно смоктала і була неспокійна вночі”.

У Києві жінку затримали і на деякий час залишили в ізоляторі тимчасового тримання, відлучивши від дитини. Згодом Катерину відпустили до дитини, яка перебуває в лікарні, на жінку чекає суд за звинуваченнями за  статтею 135, частина друга*.

Залишення в небезпеці

1. Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан,

карається обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, вчинені матір'ю стосовно новонародженої дитини, якщо матір не перебувала в обумовленому пологами стані, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

З проханням прокоментувати ситуацію ми звернулися до експерток ініціативи “Безпечне народження”.

“Ми не оцінюємо дії жінки, її вибір і поведінку. Та ми засуджуємо факт затримання в ІТТ. І для того, щоб такого не траплялося в Україні, нам потрібні зміни в законодавстві, нам потрібна триступенева система акушерства, щоб домашні пологи були частиною цієї системи. Особливо в час повномасштабної війни, коли народжувати поза медзакладом може бути вимушеною дією. І ми закликаємо до початку роботи над реформуванням системи акушерства в Україні.

Вибір місця народження це невід’ємне право жінки. І народження  вдома це частина медичної системи більшості європейських країн, Канади, США і всього цивілізованого світу. Як показують дослідження, за наявності кваліфікованого догляду під час планових домашніх пологів ризики для жінки та дитини не збільшуються у порівнянні з пологами в лікарні. Зате зменшується кількість медичних втручань”,

пояснює правозахисниця Вікторія Лучка.

В Україні сьогодні домашні пологи не інтегровані в медичну систему. А тому жінки, які хочуть народити вдома і народжують, не можуть отримати офіційно кваліфікований медичний догляд під час пологів. І з цієї ж причини, трапляються випадки, коли жінки, які не мали б народжувати вдома через медичні показання, не звертаються по медичну допомогу.

Проте, цей випадок ніяк не може розцінюватись як можливу частину системи домашніх пологів. Бо це були пологи без супроводу фахівця у жінки високого ризику для дитини: передчасні пологи з дитиною з вагою малою для свого віку, дитина страждала внутрішньоутробно, не була здоровою. Жінка не була повністю обстежена

коментує лікар, Аліна Дунаєвської, що має 2 спеціалізації акушера-гінеколога та неонатолога, голова організації прав жінок у пологах “Природні Права”.


Коли люди вирішують народжувати вдома, вони мають розуміти й усвідомлювати усі ризики, нагадує Ольга Сьоміна, акушер-гінеколог, яка практикує природний підхід в пологах.

За словами Сьоміної, домашні пологи можуть бути тільки строкові (тобто в повних 37 тижнів) і фізіологічні (без патології).

Ці батьки не були достатньо проінформовані щодо своїх пологів і післяпологового періоду. Вони не знали, як поводитись із маловісною, достроково народженою дитиною і чи можна залишатися вдома. Якщо б ці батьки були із фахівцем – такого б не трапилось. Жінок, які хочуть народжувати вдома – немало. І ці люди мають право на професійний супровід своєї вагітності, пологів та післяпологового періоду

– каже Сьоміна.

У лікарняній спільноті вже назріли зміни і є підтримка впровадження акушерського догляду та вибору місця народження, розказує лікар акушер-гінеколог Роман Ворона:

Народжувати дітей в тих місцях, де хоче жінка це правильна стратегія розвитку акушерства та фемінізму в цілому, якщо це не загрожує життю матері та дитини. Але якщо ризики домашніх пологів більші, ніж можлива користь від них, то це повинно бути заборонено

Роман наголошує, що в усіх країнах світу лікарі не рекомендують соло-пологи, за виключенням випадків неможливості дістатися до медичної установи, і за першої можливості потрібно транспортувати жінку та дитину до найближчої такої установи.

Чинна система недружня до жінок, тому вони бояться звертатися по допомогу

вважає Лідія Коноваленко, голова ГО "Доули Львова", експертка із прав жінок у пологах.

Залякування і приниження замість роз'яснень і допомоги ще більше змушує триматися подалі від державної медичної допомоги. Система недружня і до медиків: від них вимагають економії і постійно збільшують навантаження, особливо на первинну ланку. У той час цивілізований світ вводить трьохступеневу систему акушерства – для покращення якості акушерської допомоги і зменшення фінансового навантаження

– пояснює Лідія.

За словами правозахисниці Вікторії Лучки, пологи вдома це лише перша інституція у триступеневій системі положництва, яка діє у багатьох країнах. Такі пологи відвідує кваліфікована та сертифікована акушерка. Вдома можуть народжувати лише жінки низького ризику. Транспортування в лікарню під час планових домашніх пологів за бажання жінки отримати медикаментозне знеболення чи за рекомендацією акушерки це норма і частина системи.

Друга інституція це акушерський пологовий центр. У ньому пологи приймає не лікар, а акушерка. В акушерському центрі умови наближені до домашніх. “В Німеччині такі центри можуть розміщуватись  у звичайних квартирах чи будинках. І так, коли є показання, треба лікарська допомога або жінка хоче епідуралку це не проблема, і переміщення в лікарню частина системи”, пояснює експертка.

Третя інституція це лікарня, де пологи приймає лікар акушер-гінеколог або автономна акушерка.

Такої системи поки немає в Україні.

Якщо жінка обирає для себе акушерську модель догляду, то її акушерка супроводжує протягом усієї вагітності, у пологах та у післяпологовий період. Акушерка кваліфікована та автономна. Акушерка скеровує вагітну до гінеколога на консультацію, або передає для подальшого спостереження жінок високого ризику. Це називається безперервний акушерський догляд. І це один зі стовпів акушерської системи Канади.

Історію у Києві Вікторія коментує так:

Якщо в Україні (пофантазуємо і змоделюємо ситуацію), впроваджена триступенева система і жінка обирає для себе акушерський догляд та пологи вдома, то акушерка супроводжує її впродовж усієї вагітності. Робить аналізи крові, УЗД, консультує. Коли пологи починаються, вона на зв’язку з жінкою і приходить до неї додому на пологи, із собою у неї чималий «арсенал» обладнання та медикаментів, які можуть знадобитись у пологах. Якщо акушерка бачить, що є показання, вона рекомендує жінці транспортуватись у лікарню. Але рішення приймає завжди жінка, тим самим знімає відповідальність з акушерки. При цьому акушерка повідомляє про випадок відмови лікарів найблищого шпиталю. Це ще один стовп канадської системи акушерського догляду партнерство жінки та акушерки. Якщо пологи пройшли добре, але є показання переміститись в лікарню через стан дитини, це теж не проблема. Лікарня знає, що акушерка на пологах, і вони готові прийняти маму й дитину у будь-який час. Наголошу: переїзд у лікарню у планових домашніх пологах це частина норми, частина системи. А не «навіщо ви тут приїхали, якщо народжували вдома.

Ця історія, на думку Вікторії, яскраво ілюструє, чому в Україні потрібно запровадити й акушерську модель догляду та створити умови, за яких жінки можуть з-поміж інших варіантів обрати також безпечно народжувати вдома з кваліфікованим медичним доглядом.

Пологи поза медичним закладом в Україні під час війни відбуваються часто, адже часом дістатися до пологового будинку може бути небезпечно або неможливо. І зараз назріла необхідність захистити маму й дитину, створивши умови для безпечних пологів у місці, яке обрала жінка.

Сьогодні в Україні повномасштабна війна, ворог обстрілює міста, вагітні бояться їхати в пологові будинки народжувати, тому що вони себе там відчувають в небезпеці. А пологи відбуваються фізіологічно лише в тому випадку, коли жінка відчуває спокій, тепло, безпеку. Нам потрібно змінювати акушерську систему вже “вчора”. Наразі є нагальна потреба запроваджувати трьохступеневу акушерську допомогу в Україні

коментує Анастасія Менжинська, акушерка пологової зали, активістка об'єднання акушерок для впровадження акушерського догляду в Україні.